Termoizolarea peretilor

Podele interioare și exterioare

 

Diagram

Description automatically generated

In Europa, 2/3 din energia consumata de cladiri este utilizata pentru incalzire, situatie care are o importanta majora in obiectivul asumat de tarile europene – reducerea cu 20% a emisiilor de CO2. Cea mai mare parte din energie este pierduta prin peretii exteriori (25%), termoizolarea peretilor putand aduce astfel si cea mai mare economie, reducand consumul cu pana la 20%.

Un punct slab din punct de vedere energetic al cladirilor din Romania, in special in cazul blocurilor de locuinte este performanta de izolarea termica a peretilor exteriori. Aceasta nu asigura uneori nici macar confortul termic si este adeseori sub nivelul minim de rezistenta termica impus de legislatie. Izolarea termica a peretilor exteriori vine sa imbunatateasca eficienta termica a cladirii, ducand la reducerea pierderilor energetice si implicit la diminuarea energiei consumate pentru incalzire si climatizare.

In cazul blocurilor de locuinte, daca o termoizolare a intregii cladiri nu este in plan, singura varianta ramane termoizolarea la interior. Consiliile locale nu elibereaza autorizatii de construire pentru termoizolarea individuala la exterior, la nivelul unui singur apartament, aceasta interventie pe fatada nefiind permisa.

Rigitherm® – solutia de termoizolare la interior

A picture containing text, clipart

Description automatically generated

Acum, Saint-Gobain Rigips aduce in Romania experienta din tari europene ca Franta, Anglia sau Germania, in care termoizolarea la interior a peretilor se executa de mai multe decenii, cu rezultate foarte bune. Saint-Gobain Rigips a inceput de anul acesta fabricarea in Romania a panourilor compozite Rigitherm®, obtinute prin lipirea unei placi de polistiren pe spatele unei placi de gips-carton.

A family sitting on a bed

Description automatically generated with low confidence

Panourile Rigitherm® sunt un material termoizolator eficient cu o suprafata ce se poate finisa usor prin vopsire sau tapetare. Principalele avantaje ale termoizolarii cu Rigitherm®, pentru locuitorii la bloc, sunt:

  • Usurinta: nu aveti nevoie de calificari speciale, Rigitherm® se monteaza usor cu un adeziv pentru polistiren;
  • Cost redus: uneltele folosite sunt minime: fierastrau, dreptar, ruleta, cutter, mistrie, gletiera si galeata;
  • Termoizolati si finisati peretele intr-un singur pas: peretele se finiseaza usor, iar rosturile se prelucreaza cu pasta Rigips® Super;
  • Independenta: nu depindeti de vecini sau autoritati, puteti termoizola cand doriti, indiferent de vremea de afara;
  • Confort interior imbunatatit: temperatura peretilor creste simtitor.

Eficienta Rigitherm®

Atunci cand dorim sa imbunatatim confortul termic intr-un apartament pentru sezonul rece, trebuie sa asiguram un minim de 16 grade Celsius, temperatura la suprafata peretelui. Pornind de la aceasta cerinta minimala, putem alege tipul de panou Rigitherm® in functie de zona climatica in care se situeaza imobilul si de materialul din care este construit peretele exterior al acestuia.

Recomandarea Rigitherm® pentru obtinerea temperaturii minime de confort termic

Tip perete exterior Zidarie de caramida plina cu grosimea 37,5 cm Zidarie de blocuri BCA cu grosimea 30 cm Caramida cu goluri verticale GVP cu grosimea de 30 cm Beton armat prefabricat tristrat (12-8-7) cu grosimea de 27 cm
Zona climatica
I-II
Rigitherm®
40 PS
Rigitherm®
20 PS
Rigitherm®
40 PS
Rigitherm®
20 PS
Zona climatica
III-IV
Rigitherm®
60 PS
Rigitherm®
40 PS
Rigitherm®
60 PS
Rigitherm®
20 PS
Map

Description automatically generated

Rigips a derulat un proiect de cercetare prin care tipurile de pereti exteriori cei mai reprezentativi pentru constructiile din Romania au fost analizate cu ajutorul programului WUFI®. Aceasta a permis o modelare computerizata apropiata de realitate a comportamentului higrotermic al unei constructii in mai multe straturi, in conditii climatice naturale. Rezultatele obtinute evidentiaza lipsa riscului de crestere a umiditatii in straturile componente ale peretelui izolat termic cu oricare dintre cele trei tipuri de panouri Rigitherm®, 20 PS, 40 PS sau 60 PS. Simularea dovedeste atat lipsa acumularii umiditatii de la un an la altul, cat si lipsa riscului de formare a mucegaiului.

In cadrul proiectului a fost evidentiat faptul ca prin termoizolarea la interior se pot indeplini cerintele de rezistenta termica a peretelui exterior cerute in Romania pentru constructii noi, in conditii de risc zero. Aceste cerinte vizeaza stimularea unor constructii eficiente energetic, pentru reducerea consumurilor de energie. Exemplul urmator arata cum prin termoizolarea unui perete de BCA de 30 cm poate fi depasita valoarea limita ceruta de normativul specific.

Icon

Description automatically generated

Constructie
perete exterior

BCA 30 cm

BCA 30 cm
+
Rigitherm® 60PS

Rexistenta
termica

R’ = 0,99 m2K/W

R’ = 2,08 m2K/W

> R’min = 1,8 m2K/W

Nota: S-a luat in calcul un coeficient de reducere a rezistentei termice in camp curent, r=0,7.
R’min = 1,8 m2K/W – valoare limita a rezistentei termice pentru pereti exteriori, conform modificarilor din 2011 aduse Normativului privind calculul termotehnic al elementelor de constructie ale cladirilor de locuit C107-1/2005

Montajul panourilor Rigitherm®

Panourile Rigitherm® se monteaza prin lipire cu ajutorul unui adeziv de polistiren pe peretele masiv din zidarie, panou prefabricat sau beton. O atentionare speciala este legata de aplicarea adezivului. Acesta se aplica pe panoul Rigitherm® intr-un cordon continuu pe tot perimetrul panoului, pentru a impiedica circulatia aerului intre perete si polistiren.

Suprafata peretelui suport se trateaza cu amorsa pentru sporirea aderentei adezivului. Pentru a creste izolarea termica si a reduce riscul de aparitie a mucegaiului veti avea grija ca bucatile de Rigitherm® alaturate sa fie in contact, fara rost. Pentru asigurarea continuitatii materialului izolator in cazul imbinarilor de colt, se decupeaza o portiune de placa (colturi interioare) sau de material izolator (colturi exterioare). Dupa montarea unui panou Rigitherm® se va indeparta excesul de adeziv rezultat, pentru a preveni patrunderea acestuia intre marginile a doua panouri alaturate, fapt ce afecteaza izolarea termica creand punti termice.

Dupa uscarea adezivului se va trece la finisarea rosturilor la suprafata placilor de gips carton. Aceasta se face folosind pasta Rigips® Super si banda de armare.

Graphical user interface, diagram, application

Description automatically generated

Incepand cu luna aprilie, Rigitherm® este disponibil in magazine de bricolaj in varianta Rigitherm® 20PS, cu polistiren de 2 cm si dimensiuni 29,5x1200x2600 cm, tot de acolo putand cumpara si restul materialelor si sculelor necesare.

A picture containing container

Description automatically generated

 

Rigitherm® de la Saint-Gobain Rigips - Izolare termică instant

Caută