Habito® – plăci din gips-carton tip DFRI, rezistente la impact, pentru suspendare mobilier și izolare fonică

Amenajări

O direcție importantă a modului în care este abordat design-ul spațiului interior presupune fixarea pe perete a decorațiunilor: tablouri, fotografii, ceasuri, galerii pentru draperii și perdele sau piatră decorativă. Mobilierul și electronicele sunt și ele fixate pe perete: polițe, biblioteci, cuiere, toate se regăsesc suspendate pe perete, iar echipamentele multimedia devin tot mai plate, fiind gândite a fi așezate pe suprafețele pereților. În plus, piesele de mobilier înalte, chiar dacă sunt așezate pe podea, trebuie asigurate împotriva răsturnării accidentale prin prinderea de perete.

Dacă mai adăugăm la asta și dorința locatarilor de a schimba ambientul, de a înnoi și de a redecora locuința după 5 sau 10 ani, înțelegem importanța flexibilității fixării oriunde pe suprafața peretelui, ușor, fără echipamente și scule complicate.

Produs conform standardului SR EN 520+A1:2010, Habito® este o placă ce conține tocătură de fibră de sticlă si un adaos polimeric în miezul de ipsos în vederea obtinerii fixarii holtșuruburilor direct in placa la montarea elementelor de mobilier, aparatelor electrocasnice suspendate, decorațiunilor, balustradelor sau a altor sarcini pe suprafața peretelui.

Text

Description automatically generated

 

 

 

 

Habito® prezintă caracteristicile mecanice necesare pentru a concura cu performanțele ridicate ale plăcilor din ipsos armat cu fibre celulozice, combinându-le cu ușurința prelucrării (tăiere și finisare) specific gips-cartonului.

Plăcile au profil trapezoidal (muchie longitudinală PRO). Datorită rezolvării rosturilor pe suprafeţe drepte până la muchie, şuruburile pot fi uşor fixate. Pasta/chitul de umplere a rosturilor (Rigips® SUPER) şi benzile de armare (Rigips®) se aşează mai uşor, fiind îmbinările plate. Aceasta muchie dă posibilitatea unei umpleri ordonate, uniforme, fără denivelări. Pentru montajul placilor Habito® pe structura metalica se utilizeaza suruburile HartFix.

Plăcile se pot folosi si în compartimentări cu rol de protecţie la foc, cu o rezistenţă mecanică ridicată a suprafeţelor rezultate.

Se vor utiliza în construcţii  la interior, în spaţii cu RH<70% si temperatură <50ºC. Construcţiile realizate se vor proiecta şi executa conform normelor în vigoare şi recomandărilor producătorului.

1. Fixezi oriunde

Cu Habito® scapi atât de localizarea structurii pe suprafața peretelui, pentru a fixa șuruburile în profilele metalice, cât și de necesitatea dublării în spatele plăcii cu placaj din lemn. Cu o simplă șurubelniță, câteva șuruburi pentru lemn (holțșuruburi) 5 x 50 și o citire atentă a instrucțiunilor de fixare de la producătorul obiectului ce trebuie fixat, realizați fixarea rapid, fără mizerie și deranj.

Un strat de placă la un perete de compartimentare realizat cu Habito®  poate prelua o sarcină de 15 kg pe un punct de prindere, la folosirea unui holțșurub de 5 x 30 mm (Ø = 5 mm, L tijă = 30 mm). Pentru un perete placat cu strat dublu de plăci, placa Habito®  fiind fixată pe structura metalică, se vor utiliza holțșuruburi cu tijă mai lungă, respectiv 5 x 50 mm (Ø = 5 mm, L tijă= 50 mm).

A person holding an object

Description automatically generated with low confidence

 

 

 

 

 

2. Fixezi sigur

În teste, Habito®  a arătat că rezistă la o forță de 600 N de extragere a unui șurub fixat în placă. Aceasta echivalează cu greutatea unui corp cu masa de 60 kg. Plăcile Habito® au fost testate în vederea determinării forței necesare pentru extragerea unor elemente de fixare pe suprafața plăcii, rezultatele demonstrând valori surprinzător de mari pentru o placă din categoria gips-carton, indicatoare pentru performanțele deosebite ale plăcii.

Pentru deplina siguranță a utilizatorilor, deși din test a rezultat o performanță de 60 kg, Saint-Gobain Rigips recomandă o greutate limită de 15 kg/șurub la fixarea cu șuruburi pentru lemn cu diametrul 5 mm pe un singur strat de placă. Aplicând un factor de siguranță de 1: 4 acoperitor pentru toate situațiile de zi cu zi, garantăm utilizatorilor prinderi solide pe plăcile Habito®.

Two people in a room

Description automatically generated with low confidence

 

 

 

 

 

3. Rezistă la șocurile de zi cu zi

Încă din faza de cercetare, placa Habito®  a fost gândită cu o rezistență superioară pentru compartimentări care să fie rezistente la zgâriere, lovire sau străpungere. De două ori mai rezistentă la forfecare comparativ cu o placă obișnuită tip A și cu o duritate Brinell de 218 N/mm 2 , placa Habito® ne aduce cu adevărat primul zid din gips-carton. Un alt aspect al siguranței este rezistența mecanică a lucrurilor care ne înconjoară. Trăim într-un ritm dinamic, în aglomerații și spații comune în evoluție rapidă, iar compartimentările trebuie să fie atât sigure, cât și ușor de întreținut sau reparat.

Compartimentările din gips-carton au fost multă vreme percepute ca fiind fragile și mai puțin rezistente, aceasta datorându-se adeseori alegerii greșite a unor sisteme nepotrivite în favoarea costului scăzut sau unor execuții grăbite, fără respectarea întocmai a tehnologiei de montaj. Placa Habito®  este soluția ce îmbunătățește aceste aspecte, fiind o placă cu multiple valențe: tip D, cu un miez dens, de 980 Kg/m 3 ; tip I, cu o suprafață dură, testată la 218 N/mm 2  duritate Brinell; tip R, cu rezistență ridicată, superioară plăcilor din gips-carton obișnuite tip A.

A picture containing person, outdoor

Description automatically generated

 

 

 

 

 

 

 

Rezistență la rupere 
Forță de rupere la forfecare (N)

Chart, bar chart

Description automatically generated

 

 

 

 

 

Rezistență la înconvoiere 
Forță de rupere la încovoiere (N)

Chart, bar chart

Description automatically generated

 

 

 

 

Standardul ETAG 003 indică modalitatea de testare a rezistenței la impact a compartimentărilor și definește două metode:
1. Impactul unui corp moale, realizat cu un sac de formă sferoconică și cu greutatea de 50 kg, similar celui al corpului unei persoane sau al unor obiecte deformabile.
2. Impactul unui corp tare, realizat cu o sferă din oțel cu greutatea de 1 kg, similar celui al unei pietre aruncate sau al unui colț de mobilă.

Ca urmare a testelor, sistemul de perete Habito®  simplu placat pe structura UW/CW 75 a obținut clasa II de impact la lovituri corpuri moi și tari, putând fi utilizat în zone accesibile pentru persoane cu un grad mediu de conștientizare a pericolului și grad mediu de risc de incidență a accidentelor și de utilizare incorectă.

4. Fără zgomot 

Miezul densificat al plăcii Habito® , cu 50% mai dens decât cel al unei plăci din gips-carton tip A contribuie la creșterea izolării fonice, aceasta crescând cu 3 dB și ajungând la 56 dB pentru un perete hibrid, dublu placat cu Habito®  și placa Rigips®  RB 12,5.

Habito® a demonstrat în testele efectuate că produce o performanță acustică superioară. Comparațiile s-au făcut între pereți realizați cu plăci din gips-carton Rigips ®  RB 12,5 și pereți cu structură similară în care placa Habito®  a înlocuit placa tip A.

Pentru peretele cu placare simplă a fost obținut un perete realizat în întregime cu Habito®  în timp ce pentru peretele dublu placat, prin înlocuirea unuia dintre cele două straturi de placă din gips-carton tip A, am obținut un perete hibrid cu grosimea de 125 mm. Performanța de izolare acustică a noului perete asigură un indice de izolare fonică, Rw = 56 dB, cu 3 dB mai mare decât indicele de izolare fonică Rw = 53 dB pentru peretele realizat cu placă tip A.

A person and two children lying in a bed

Description automatically generated with low confidence

 

 

 

5. Rapiditate în execuție

Habito vs OSB & gips-carton

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Descarcă broșura Habito®

Surse foto: Shutterstock, Media Library Saint-Gobain

Caută