Construirea unui garaj: sfaturile noastre

Extindere casa
Renovare casa

Alege tipul de garaj care ti se potriveste

Dorești să construiești un garaj ca să îți adăpostești mașina, dar și să beneficiezi de spațiu suplimentar de depozitare? Construcția unui garaj nu poate fi improvizată, atât în ​​ceea ce privește alegerile constructive, cât și procedurile administrative prealabile. Deși există multe posibilități, unele nu vor corespunde neapărat casei și nevoilor tale. Pe ce dimensiuni ar trebui să mergi pentru garajul tău, în funcție de nevoile tale? Ce tip de garaj să alegi și ce autorizații prealabile trebuie solicitate în funcție de configurația lui? Dar materialul – lemn sau blocuri de beton – pentru construcția pereților? Ce tip de acoperiș, ce ușă? În sfârșit, la ce preț să te aștepți pentru construcția garajului tău? Iată răspunsurile în articolul de mai jos.

Dimensiunile garajului

Construcția unei extensii pe care să o transformi în garaj poate fi motivată de o serie de motive și nu numai de nevoia de a-ți parca ușor vehiculul și de a-l proteja eficient împotriva intemperiilor. Această zonă poate fi folosită și ca spațiu de depozitare pentru echipamentele sau lucrurile personale, sau chiar ca loc în care poți face bricolaj în liniște. În funcție de nevoile tale, dimensiunile extensiei vor varia.

  • Nevoile tale de depozitare a echipamentelor sau bunurilor personale (biciclete, anvelope, unelte de grădină sau bricolaj, mașină de tuns iarbă, încălțăminte, diverse produse de curățare etc.): pentru asta, nu ezita să consulți site-uri specializate în amenajarea garajelor. Ia în considerare dimensiunile mobilierului de depozitare și elementele pe care dorești să le depozitezi în viitorul garaj.
  • Numărul de mașini sau vehicule cu două roți pe care dorești să le parchezi.

Construiește un garaj pentru o mașină

Dimensiunile unui garaj pentru un vehicul

Pentru a obține lățimea spațiului ocupat de o mașină, pur și simplu adună lățimea vehiculului tău și lățimea deschiderii ușii șoferului. Dacă ai îndoieli, lasă cel puțin 80 de centimetri pe fiecare parte a vehiculului. Acest lucru va limita riscul de deteriorare materială a ușilor (vopsea, caroserie etc.) și va facilita intrarea vehiculului în garaj.

Ia în considerare construirea unui garaj suficient de mare, mai ales dacă intenționezi să construiești acolo un atelier sau un spațiu de depozitare. Acest lucru îți va permite, de asemenea, să anticipezi dimensiunile unui vehicul mai mare decât cel pe care îl deții în prezent, în cazul în care intenționezi să îți schimbi mașina în viitor.

Permite cel puțin 3 metri lățime și 5 metri lungime pentru amplasarea unei singure mașini.

Construiește un garaj pentru două mașini

Dimensiunile unui garaj dublu

Deții două vehicule? Pentru construirea unui garaj dublu îți stau la dispoziție două posibilități:

  • Garajul dublu alăturat: dimensiunile unui astfel de garaj sunt, în general, de 5,5 metri x 6,7 metri, dar pentru a avea mai mult spațiu și a fi mai confortabil, nu ezita să pariezi peo suprafață de 6 metri x 7 metri.
  • Garajul dublu succesiv: acest tip de garaj este mai puțin practic pentru că, dacă vrei să scoți vehiculul în spate, va trebui mai întâi să scoți mașina din față. Din punct de vedere al dimensiunilor, un garaj standard are în general 2,5 x 9 metri. Dacă îți dorești ceva mai multă libertate și bugetul îți permite, un format de 3 metri x 12 metri este mai confortabil.

Înălțimea unui garaj

Pentru un garaj standard, este necesar să planifici aproximativ 2,5 metri înălțime. O înălțime de 2 metri poate fi suficientă în cazul în care ai un vehicul jos (nu un SUV sau o dubă). Ușile de garaj pot fi făcute la comandă.

Un proiect de extensie?

Diferitele forme ale garajului

Te-ai hotărât să îți faci un garaj? Constrângerile locuinței pot limita posibilitățile disponibile. Îngropat, semiîngropat, alăturat, separat: iată un scurt rezumat al diferitelor opțiuni, cu avantajele și dezavantajele fiecăreia.

Construiți un garaj subteran

Garajul subteran

Prima variantă: garajul subteran. Principalul său avantaj? Nu îți invadează terenul și îți permite totodată să beneficiezi de un adăpost pentru vehicul și, eventual, de spațiu suplimentar de depozitare. Construcția lui necesită, însă, un proiect major: fă un studiu structural dacă plănuiești acest gen de garaj și dacă vei avea nevoie de defrișare, montarea zidurilor de sprijin, montarea unei rampe de acces rulabile (ia în calcul în jur de 5000 de euro pentru funcționare) și o etanșare perfectă.

Construiți un garaj semiîngropat

Garajul semi-îngropat

Dacă terenul tău este în pantă, construcția unui garaj semi-îngropat va fi mai potrivită nevoilor tale: va avea o parte la subsol și cealaltă în exterior. Nu este nevoie să instalezi o rampă de acces și, ca un mic bonus, poți utiliza acoperișul garajului pe post de terasă!

Construiți un garaj atașat

Garajul atașat

Rămâne cea mai populară opțiune în ceea ce privește construcția garajului. Această soluție are un avantaj economic, deoarece necesită o muncă mai puțin ambițioasă decât alternativele anterioare. De asemenea, este practic, deoarece oferă acces direct în casă printr-o ușă de serviciu (ideal dacă dorești să folosești o parte din garaj ca spălătorie, de exemplu). Nu uita, însă, de izolație. Peretele alăturat casei tale trebuie să fie bine izolat, pentru a preveni pierderea căldurii din interior.

Construiți un garaj separat

Garajul separat

În cele din urmă, poți alege garajul separat care, după cum sugerează și numele, este complet independent de casa ta. Pentru asta, construcția prefabricată este interesantă, deoarece se poate personaliza ușor datorită modularității sale, limitând, în același timp, cheltuielile.

Construcția unui garaj: ce autorizații sunt necesare?

În funcție de tipul de garaj pe care dorești să îl construiești, reglementările pot varia, în principal în funcție de suprafața și de amprenta la sol pe care urmează să o creezi.
Dacă vrei să construiești un garaj atașat casei tale sau independent, vei crea o amprentă suplimentară pe terenul tău. Primul lucru este, deci, să verifici dacă ești autorizat să faci acest lucru, verificând coeficientul de ocupare a terenului fixat prin Planul Local de Urbanism care guvernează localitatea ta.

Apoi, în funcție de suprafața garajului tău, probabil vei avea de solicitat primăriei o declarație prealabilă de lucru sau o autorizație de construire:

  • Garajul tău are mai puțin de 5 m²: nu ai nevoie de permisiune.
  • Garajul tău are între 5 m² și 40 m²: a trebuit să faci o declarație de lucru prealabilă.
  • Garajul tău este mai mare de 40 m²: autorizația de construire este obligatorie.

Ai nevoie de autorizație pentru extensia ta?

Obține autorizația

Notă: limita de 40 m² crește la 20 m² dacă municipalitatea ta nu are un PLU.

Oricare ar fi dimensiunea acestuia, garajul tău trebuie să fie, de asemenea, în conformitate cu codurile arhitecturale definite de PLU: alegerea stratului de finisaj pentru fațade, pentru acoperiș, ușă și orice ferestre: înainte de a începe construcția, verifică dacă aceasta este în conformitate cu recomandările Planului Local de Urbanism.

În sfârșit, din punct de vedere fiscal, dacă garajul nu este luat în calcul în zona de locuit, construcția lui este supusă taxei de dezvoltare și va avea impact asupra taxelor tale locale:

  • Dacă garajul tău este închis, acesta va fi impozitat proporțional cu suprafața sa.
  • Dacă garajul tău este format dintr-o placă și un acoperiș , taxele tale vor fi calculate în funcție de numărul de vehicule parcate acolo.

Așadar, va trebui să îl declari la serviciile fiscale din localitatea ta.

Lemn sau blocuri de beton pentru pereții garajului tău?

Pentru realizarea pereților unui garaj atașat sau separat, soluțiile nu lipsesc! Principala preocupare este să se armonizeze bine cu casa ta și să respecte autorizația de construire.

  • Un garaj din lemn îți va permite un aspect natural, la un preț foarte competitiv și cu asamblare rapidă.
  • Un garaj metalic este, de asemenea, o soluție bună, mai ales pentru costul redus și ușurința de întreținere.
  • Un garaj din beton va oferi garajului tău rezistență și longevitate.

Acestea fiind spuse, majoritatea indivizilor ezită între un garaj cu cadru din lemn și un garaj cu blocuri de beton. Concentrează-te pe avantajele și dezavantajele acestor două materiale de construcție.

 

Durata lucrării: un avantaj pentru garajul din lemn

Cand ești însoțit de un profesionist, blocurile de beton și lemnul sunt două materiale destul de ușor de folosit. Totuși, construcția unui garaj din lemn este mult mai rapidă: odată ce pavajul din beton armat este realizat, ai nevoie de aproximativ o săptămână maximum (pentru un kit de 25 până la 30 m2, finisaje incluse), față de minimum 2 până la 3 săptămâni pentru un garaj de aceeași dimensiune din blocuri de beton (în special din cauza timpilor de uscare).

 

Construirea unui garaj de blocuri de beton înseamnă… Construirea unui garaj din lemn înseamnă…
Beneficii
  • Alegerea celui mai folosit material: utilizat în peste 48% din construcțiile noi!
  • O tehnică de instalare bine cunoscută meșterilor
  • Zidărie mai ușoară, prin urmare, o implementare mult mai rapidă.
  • Fundații mai puțin adânci: lemnul este mai ușor și, prin urmare, reduce greutatea structurii
  • Un loc uscat și curat, care provoacă puține neplăceri
Dezavantaje
  • O extensie de zidărie care necesită lucrări mai complexe și deci mult mai lungi
  • Alegerea unui material care nu este încă utilizat pe scară largă (6% din construcțiile noi), chiar dacă este din ce în ce mai atractiv
 

 

Robustețe: lemn versus blocuri de beton?

Contrar credinței populare, lemnul nu este un material fragil, ușor inflamabil și care se prăbușește la cea mai mică rafală de vânt. Concurează cu blocul de beton, renumit pentru soliditatea și longevitatea sa nemaipomenită.

  • Blocul de beton este rezistent la intemperii (ploaie, vânt, îngheț, etc.) și la uzură, cu condiția să fie bine protejat de un strat de finisaj exterior.
  • Lemnul este foarte robust și rezistent în timp dacă este vorba despre o construcție de calitate.
  • Blocurile de beton, ca și lemnul, sunt supuse umidității din sol, care se ridică până la pereți: este, deci, necesară instalarea sistematică a unei bariere anticapilare la baza peretelui. În cazul unei structuri prost proiectate, lemnul va fi mai afectat de umiditate și va exista riscul apariției ciupercilor, mucegaiului etc.

 

Construirea unui garaj din lemn, alegerea verde?

Ca material ecologic, lemnul pare cel mai interesant dacă vrei să construiești un garaj mai ecologic.

 

Lemnul, un material durabil și regenerabil prin excelență Blocul de ciment și dezavantajele sale
  • Este un material regenerabil
  • Reduce amprenta de carbon a construcției tale
  • Consumul său de energie încorporată, adică energia care este consumată pe tot parcursul ciclului său de viață (extracție, transformare, transport, utilizare, reciclare etc.), este destul de scăzut.

Cu condiția, însă, de a alege o specie locală, rezultată dintr-o gestionare rațională și durabilă a pădurilor și de a limita tratamentele suplimentare!

  • Cinder Block este un bloc de beton format din ciment, nisip, pietriș și apă care sunt în mare parte resurse finite și neregenerabile.
  • Fabricarea cimentului folosit în blocurile de beton consumă multă energie.

 

  • Cu toate acestea, fabricarea adesea locală a blocului de beton îi poate reduce amprenta de carbon.
 

 

Întrebare buget, care este cea mai competitivă soluție?

Când vine vorba de a decide dacă este mai bine să construiești un garaj din lemn sau din bloc de beton, problema costului apare în mod logic. Dar în ceea ce privește prețul, comparația dintre aceste două materiale nu este neapărat relevantă! Va trebui să iei în considerare și alți parametri:

  • Locația;
  • Tipul plăcii și fundațiilor;
  • Tipul de acoperiș;
  • Ușa (materialul acesteia, ușă manuală sau motorizată etc.);

Cu titlu orientativ, ia în calcul aproximativ 350-450 euro pe m² pentru un garaj la cheie, fie din lemn sau din bloc de beton (prețul furnizat stabilit, excluzând pavajul la sol).

Buget strâns ? Există truse de construcție industriale, din lemn și alte materiale, de la 200-250 euro pe m². Ai grijă să verifici originea materialului.

Ca pentru toate lucrările, nu ezita să compari ofertele mai multor meșteri pentru a obține construcția garajului tău la cel mai bun raport calitate-preț.

Tipuri de garaje, da, dar și tipuri de uși!

Odată selectat tipul de garaj, va trebui să alegi și modelul de ușă adecvat și materialul acestuia, ținând cont de utilizarea pe care dorești să i-o dai acestui spațiu, precum și de constrângerile existente.

 

Ce tip de deschidere să alegi pentru garajul tău?

  • Ușa basculabilă, constând dintr-un singur panou, se înclină în sus. Ușor de deschis și economică, are avantajul de a nu încălca spațiul disponibil al garajului tău.
  • Ușa rulantă este alcătuită din șipci de aluminiu care se rulează într-o cutie deasupra garajului. Este renumit pentru ușurința sa de instalare. Cu toate acestea, este o opțiune care poate părea mai puțin estetică decât celelalte.
  • Ușa glisantă este versiunea laterală a ușii rulante, alunecă de-a lungul unuia dintre pereții garajului. Chiar dacă dimensiunea sa este foarte mică, reține că peretele pe care alunecă nu poate fi montant.
  • Ușa de garaj pliabilă este formată din mai multe panouri care se pliază spre interior. Principalele sale constrângeri? Necesită spațiu interior și, prin urmare, este utilizată, în general, pentru garaje mari. De asemenea, reține: nu poate fi motorizată.
  • Ușa de garaj secțională este formată din mai multe panouri cu balamale, cu deschidere laterală. Este ușor de manevrat și nu reduce spațiul disponibil.
  • În cele din urmă, ușa cu balamale este formată din două panouri care se deschid spre exterior. Principalul său avantaj este prețul! Pe de altă parte, este necesar să asiguri un spațiu semnificativ în afara garajului. Dacă locuiești pe o stradă cu trafic intens, această opțiune nu va fi posibilă.

Ușa basculabilă

Ușa basculabilă

Ușa secțională

Ușa secțională

Ușa rulantă

Ușa rulantă

Ușa glisantă

Ușa glisantă

Ușa batantă

Ușa batantă

Ce material să alegi pentru ușa ta de garaj?

Te sfătuim să iei în considerare cu atenție diferitele materiale folosite, din motive estetice, dar și de siguranță, preț, durabilitate și compatibilitate cu o eventuală motorizare a ușii tale de garaj. Iată cele patru opțiuni principale.

  • Aluminiul este foarte durabil și necesită puțină întreținere. Este ușor, iar asta îl face simplu de motorizat. În varianta cu pereți dubli, este materialul ideal pentru o ușă de garaj de calitate, care va rezista în timp.
  • PVC-ul este mai interesant pentru portofelul tău, dar este mai puțin solid și mai puțin durabil în timp. Din punct de vedere al securității, în mod clar nu îți va oferi aceeași garanție ca aluminiul sau oțelul.
  • Oțelul are avantajul de a fi foarte robust, dar prețul său este relativ mare.
  • Lemnul este și el rezistent, dar întreținerea lui trebuie să fie regulată.

Și pe partea laterală a acoperișului?

Dacă decizi să construiești un garaj lângă casa ta, va trebui să alegi cu atenție și forma, și materialul acoperișului.

Folosit pe scară largă,acoperișul plat poate lua forma unei plăci de beton – pe care o poți folosi ca terasă sau acoperiș verde -, un suport din lemn izolat cu bitum sau plăci de oțel sau lemn.

De asemenea, poți alege unacoperiș înclinat, care are și un mic set de avantaje:

  • Este forma de acoperiș cea mai potrivită pentru a colecta eficient apa de ploaie. Dacă vrei să colectezi și să depozitezi apa de ploaie pe un acoperiș plat, acest lucru va fi posibil, cu instalarea unui colector și a unui rezervor…dar va fi mai puțin eficient!
  • Pentru a economisi energia electrică, este posibil să instalezi panouri fotovoltaice. Din nou, acoperișul înclinat este ideal, cu o înclinare de 45 până la 65°, pentru performanțe optime, și cu o orientare spre sud.
  • În sfârșit, poți miza pe continuitatea arhitecturală dintre garaj și casa ta.

Gândește practic! Optând pentru un acoperiș înclinat, poți profita de spațiul suplimentar de depozitare. Un aspect important de care trebuie să ții cont atunci când faci alegerea!

Ai un proiect de extensie în plan?

Pe aceeași temă

A house with a pool Description automatically generated with low confidence

Articol

Extensia laterală a casei

Pentru a-ți mări casa, există trei tehnici posibile: supraînălțarea, extensia în jos (numită…

Timp de lectură: 4 min. 

A picture containing tree, outdoor, building, house Description automatically generated

Articol

Prelungirea cadrului de lemn

O sală de relaxare pentru tineri și bătrâni, un birou, un dormitor pentru oaspeți. Întotdeauna avem nevoie de o cameră suplimentară. Și nu dintr-un spațiu de folosit…

Timp de lectură: 3 min.

 

Caută